Dit artikel is gebaseerd op Bekiaridis, George & Attwell, Graham. (2024). Supplement to the DigCompEDU Framework Introduction to AI in Education. vertaald door OpenAI (2024) ChatGPT 4o. Zie ook: Europees referentiekader voor de digitale competenties van docenten (DigCompEdu)
AI-competenties in lijn met de gebieden van het DigCompEdu-kader
Het integreren van AI-competenties in het DigCompEdu-kader zorgt ervoor dat onderwijsprofessionals in staat zijn om om te gaan met de uitdagingen en kansen die AI in het onderwijs biedt. Dit bereidt hen en hun studenten voor op een toekomst waarin AI een belangrijke rol speelt.
1. Professionele Betrokkenheid
AI-competenties in dit gebied betreffen het vermogen van onderwijsprofessionals om AI-tools te gebruiken voor professionele ontwikkeling, communicatie en samenwerking. Dit omvat het benutten van AI voor persoonlijke leernetwerken, het bijhouden van AI-ontwikkelingen in het onderwijs, en het gebruik van AI-gestuurde communicatietools voor interactie met collega’s en belanghebbenden.
2. Digitale Bronnen
In dit gebied richten AI-competenties zich op het creëren, evalueren en aanpassen van door AI verbeterde digitale onderwijsbronnen. Onderwijsprofessionals moeten begrijpen hoe ze AI-tools kunnen gebruiken om leermaterialen te ontwikkelen en aan te passen, de kwaliteit van AI-gegenereerde inhoud te beoordelen, en digitaal bronnenbeheer en -deling op verantwoorde wijze te beheren.
3. Onderwijs en Leren
AI-competenties in dit gebied omvatten het integreren van AI in onderwijsstrategieën en leeractiviteiten. Onderwijsprofessionals moeten bedreven zijn in het gebruik van AI om gepersonaliseerde leerervaringen te ondersteunen, AI-tools te gebruiken voor interactieve en boeiende lessen, en begrijpen hoe AI kan bijdragen aan diverse onderwijssituaties.
4. Beoordeling
AI-competenties met betrekking tot beoordeling omvatten het gebruik van AI-tools voor efficiënte en effectieve evaluatie van studenten. Dit kan geautomatiseerde beoordelingssystemen inhouden, AI-gedreven analyses voor het beoordelen van de voortgang van studenten, en het gebruik van AI om gepersonaliseerde feedback en ondersteuning te bieden.
5. Leerlingen Ondersteunen
AI-competenties in dit gebied richten zich op het gebruik van AI om tegemoet te komen aan diverse leerbehoeften en -stijlen, en het bevorderen van inclusiviteit en toegankelijkheid. Onderwijsprofessionals moeten in staat zijn om AI in te zetten voor het ondersteunen van speciale onderwijsbehoeften, het faciliteren van zelfgereguleerd leren, en het aanmoedigen van kritisch denken over AI en de impact ervan.
6. Digitale Competentie van Leerlingen Bevorderen
AI-competenties zijn cruciaal voor onderwijsprofessionals om leerlingen te helpen bij het ontwikkelen van hun digitale competenties. Dit omvat het onderwijzen van AI-concepten, ethisch gebruik van AI, datageletterdheid, en de rol van AI in de samenleving. Onderwijsprofessionals moeten leerlingen ook begeleiden in het kritisch beoordelen van door AI gegenereerde informatie en in het begrijpen van de beperkingen en biases van AI.